Holistikos terapeutės siūlomi jaukaus vakaro gėrimai

„Ruduo ir žiemos pradžia – didelių pokyčių gamtoje ir organizme metas. Su vėju ir vėsa jis atneša nepastovumo, kaitos, neramumo jausmą. Natūralioje medicinoje ruduo ir pirmoji žiemos pusė apibūdinama, kaip „Vėjo“ metas: mobilus, subtilus, neramus, šaltas, sausas, šiurkštus… ir labai labai gražus. Kaip prisijaukinti nenuoramą Vėją ir jo valdomą metų laiką? Ogi jaukumu, šiluma, ramybe, pastovumu, maistingumu ir švelnumu.“

Ajurvedos išmintimi ir patarimais dalijasi ne vienerius metus Indijoje praleidusi holistikos terapeutė Giedrė Ališauskaitė, pasiūlydama paprastas, tačiau veiksmingas mūsų kraštuose jau gausiai naudojamų rytietiškų prieskonių kombinacijas:

 

„Rudeniui ir žiemos pradžiai „patinka“ tai, ko jie neturi. Rudens neramias ir šiurkščias savybes labai lengvai galima sušvelninti rengiantis patogiais, šiltais ir minkštais drabužiais, valgant šiltą, riebų ir „turtingą“ maistą, įgyvendinant malonią miego, valgio ir sporto rutiną.

Įsibėgėjant žiemai, prasideda sėslesnis, ramesnis metas. Tai – laikas malonioms knygoms, kurias vis atidėliojote skaityti. Ilgi ir tamsūs vakarai puikiai tinka jaukioms vakarienėms ir bendravimui su artimaisiais. Žiema – tai poilsio, susikaupimo metas. Jei vis sau žadėjote pradėti medituoti ir išmokti pasinaudoti tik jums gamtos suteiktais resursais bei išmintimi, žiema – pats tinkamiausias metas pradėti. Lepinkite save masažais su šiltais aliejais. Renkitės šiltai, o ypač mylėkite ir šiltai laikykite savo galvą, ausis ir galūnes, kad šiluma „nepabėgtų“ iš kūno.

Ir, žinoma, jaukūs vakarai prie židinio, žvakių šviesos su kvapniomis arbatomis. Prieskonių arbatos ne tik maloniai sušildys ir nuramins, jos turi glėbį organizmą stiprinančių ir balansuojančių savybių.

 

Šildanti ir harmonizuojanti arbata „Jaukumas“:

 

Imbieras\Cinamonas\Kardamonas

 

Sutarkuokite gabaliuką imbiero šaknies, berkite į verdantį vandenį ir pavirkite 5 minutes. Išjunkite viryklę ir suberkite po ¼ arbatinio šaukštelio malto cinamono ir malto kardamono, išmaišykite, uždenkite ir palaikykite keletą minučių. Nukoškite. Galima paskaninti medumi.

Rudeninės arbatos karalius – imbieras. Jis pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, gerina virškinimą, šildo ir saugo nuo gripo bei peršalimų, stabilizuoja metabolizmą, šalina toksinus.

Cinamonas – šildo organizmą, ramina ir harmonizuoja virškinimo sistemą, malšina skrandžio ir galvos skausmus.

Kardamonas – stiprina virškinimo sistemą ir šalina toksinus, reguliuoja rūgštingumą ir malšina rėmenį, lengvina peršalimo simptomus.

 

Šildanti ir virškinimą stiprinanti arbata “Ramus vėjas“:

 

Kuminas/pankolis/kalendra

 

Naudojame džiovintas sėklas. Suberkite po pusę arbatinio šaukštelio visų sėklų į verdantį vandenį ir pavirkite 5 minutes ant silpnos ugnies. Nukoškite. Arbatą galima paskaninti medumi.

Ypač tinka “vėjuotiems“ viduriams raminti.

Kuminas – stiprina virškinimo sistemą, padeda kontroliuoti cholesterolį ir balansuoja cukraus kiekį kraujuje.

Pankolis – puiki priemonė nuo vidurių putimo ir skrandžio spazmų.

Kalendra – padeda balansuoti organizmą, gerina apetitą, puiki priemonė organizmo valymui esant polinkiui į alergijas.“

 

 

Tekstas ir receptai Giedrės Ališauskaitės

image_print